Det hellige land
Israel og Palæstina

- en anderledes kulturrejse 2016

 

Uge 32: 06.08 - 12.08
Intro dage på Vrå højskole i Vendsyssel om Israel / Palæstina og Mellemøsten.

Uge 40: 29.09 - 09.10
Israel / Palæstina. Fra Billund lufthavn med mellemlanding. 

Få lande i verden byder på så mange intense oplevelser som Israel/Palæstina. Et lille område på størrelse med Jylland, med dobbelt så mange mennesker, et overflødighedshorn af historiske steder, nutidig spændingsfyldt storpolitik, de tre verdensreligioners hellige steder og spændende natur og klima.

På rejsen vil vi møde de forskellige kulturer, religioner, kontraster, og også mennesker der ønsker dialog. Vi dykker ned i fortid og nutid og menneskers dagligdag, ofte i møde med dem. Måske får vi også aflivet nogle af vore fordomme. En rigtig dansk oplysningsrejse i Grundtvigs ånd.

Arrangør:
Vrå højskole og valgmenighed – men åben for alle.

Guides:
Dansktalende guide med i Israel.
Palæstinensisk / engelsktalende guide med i Palæstina.

Program for dagene på Vrå Højskole


Dag 1 / Lørdag den 6.8:

14.00 Ankomst og indkvartering.
15.00 Kaffe.
17.00 Velkomst ved  højskolelærer Lene Graarup  og rejseleder Claus Helsbøl
18.00 Aftensmad.
19.30 Rejseleder Claus Helsbøl:” Grundtvig i Betlehem  og landsbyen  Fredens Oase”.

Dag 2 / Søndag den 7.8
10.00 Gudstjeneste i Vrå valgmenighedskirke v/Lene Graarup.
14.00 Overrabiner Bent Melchior, København: "Så vælg da livet - og Israel i dag".
19.30 Rejseleder Claus Helsbøl: "Rejsen blandt Abrahams børn".

Dag 3 / Mandag den 8.8
09.30 Joanna Palani, København: ”Kæmp for alt, hvad du har kært”. -dansk-kurdisk JP, som har kæmpet i Syrien for demokrati.
14.00 Professor Peter Lodberg, Århus: ”Tro og magt i Det hellige Land”.
19.30 Natkassefilm. ”Citronlunden ”af den israelske instruktør Eran Riklis.

Dag 4 / Tirsdag den 9.8
09.30 Kunstformidler Anne Lie Stokbro: Introduktion til Skagens kunstnerne.
13.00 Skagen tur: Turen går bl.a. til Råbjerg mile og kirkegård-Skagens Museum-Gl. tilsandede  kirke –Solnedgang i Gl. Skagen . Vi medbringer selv aftensmad og drikkevarer.

Dag 5 / Onsdag den 10.8
09.30 Ambassadør Mufeed Shami, Palæstinas Mission, København: ”Palæstina og fredsprocessen”.
14.00 Naser Khader, MF Konservative Folkeparti, København :”Hjertet, der bløder”.
19.30 Klezmermusik og fortælling ved  Henrik Goldsmidt og Andreas Singh, København.

Dag 6 / Torsdag den 11.8
09.30 Cand. mag. Helene Apelt, København: ”Den israelske forfatter Amos Oz-kærlighed og mørke”.
14.00 Ambassadør Barukh Binah, Israels Ambassade, København:” Israel og fredsprocessen”.
19.00 Afslutningsmiddag.

Dag 7 / Fredag den 12.8
10.00 Afrejse efter morgenmaden.

Program for Israel / Palæstina


Dag 1 / Torsdag den 29.9
Afgang Billund og ankomst til byen Akko ved Middelhavet.

Vi kører langs Middelhavskysten og kommer sent om eftermiddagen til den charmerende havneby Akko, som er på UNESCOS verdensarvsliste med imponerende velbevaret middelaldercentrum, hvor vi indkvarteres  i Akko Gate Hostel i den gamle bydel. Aften/morgenvandring. Fælles aftensmad i restaurant Abu Christo ved havnen.

Dag 2 / Fredag den 30.9
Nazareth, kunstnerbyen Safed, Genzareth-søen og drusernes by Majdal Shams i Golan bjergene.

Vi begynder tidligt dagen med besøg i Nazareth, hvor vi skal se Mellemøstens største kirke: den imponerende Bebudelseskirke, hvor ærkeenglen ifølge traditionen fortalte Maria, at hun skulle føde Jesus. Ikke langt derfra er den charmerende by Safed i Galilæas bjerge en af jødedommens fire helligste byer og åndeligt centrum i århundreder med Kabala, den spirituelle side af jødedommen som bl.a. Britney Spears og Madonna er optaget af og det er også en by med rigtig mange kunstnere. Vi vil besøge Ha’Ari–synagogen og kabala art - kunstneren David Friedmans galleri. Så går turen til Genezaret-søen, hvor Jesus havde det meste af sit virke. Vi besøger kort kirkerne: Saligprisningerne, Kapernaum og Tabgha. Måske bliver der mulighed for sejltur på Genezaret-søen. Sent om eftermiddagen kommer vi til duserens hovedby Majdal Shams i Golan bjergene tæt ved den syriske grænse, hvor vi indkvarteres på hotel Narjis. Vi vil møde en repræsentant fra Al Marsad Center for human rights, en af dusernes religiøse ledere og besøge kvinder, der laver smukke tæpper og til sidst spiser vi lokal mad.

Dag 3 / Lørdag den 1.10
Golan-bjergene, Jordan dalen, Det Døde Hav, Qumram med dødehavsrullerne og fæstningen Masada i ørkenen.

Der venter os en helt fantastisk spændende og lang dag med Hermond bjerget med sneklædte tinder, og vinmarker i de besatte Golan bjerge i ryggen, ser forladte palæstinensiske byer og gl .tanks fra 1967 og 73 krigene. Vi kører i den smukke Jordan dal og kommer til Det døde Hav :jordens laveste punkt 423 m.u.h.o.. hvor der måske bliver mulighed for en svømmetur. Vi besøger Qumram-grotterne, hvor Dødehavsrullerne blev fundet med de ældste eksisterende kopier af biblen .Vi slutter dagen på kong Herodes’ vinterpalads Masada, som blev de sidste overlevende jødiske oprørere opholdssted, og hvor de begik kollektiv selvmord. Hvis tiden er til det, besøger vi palmebyen Jeriko og Fristelsens bjerg på hjemvejen.
Tidlig om aftenen kommer vi til Bethlehem og indkvarteres i Abu Jubran -den lutherske menigheds gæstehus, hvor vi spiser aftensmad.

Dag 4 / Søndag den 2.10
Bethlehem, Fødselskirken, samaritanerne på Garazim bjerget, Arafats mausoleum og Det Danske Hus i palæstinensernes ”hovedstad” Ramallha.

Vi indleder dagen med at besøge Fødselskirken, hvor traditionen hævder ,at Jesus blev født ,og deltager i gudstjenesten i den evangeliske lutherske ”Julekirke”.
Så går turen til Samaria til landsbyen Kiryat Kuza et af de to eneste tilbageværende samaritanske samfund i verden, som kun består af ca. 600 mennesker. Måske bliver der også mulighed for besøg i souken i Nablus .Næste stop er Ramallha - Vestbreddens kosmopolitiske hjerte med den palæstinensiske leder Arrfats mausoleum, som vi besøger og slutter med visit i Det danske Hus.

Dag 5 / Mandag den 3.10
Bethlehem. Besøg i friskole og Kunst- og Kulturcollege, kloster i Judæa ørkenen og afslutningsmiddag på Hyrdernes mark med musik og dans.

Vi begynder dagen med at besøge friskolen og  Kunst-og Kultur College og hører om deres imponerende arbejde for at gøre en forskel i området. Primus motor er præsten Mitri Raheb inspireret af danske Grundtvig. I omegnen er det græsk ortodokse Mar Saba kloster  i Judæa-ørkenen.
Om aftenen spiser vi middag på Tent restaurant på Hyrderne mark og underholdning med musik og dans ved elever fra den lutherske skole i Beit Sahour.

Dag 6 / Tirsdag den 4.10
Hebron og jødiske bosættere.

Vi besøger storbyen Hebron i Judæa-bjergene .Hebron: betyder Vennen, med henvisning til hvilestedet for patriarken Abraham i Makpelas Hule og er derfor hellig for både jøder, kristne og muslimer. I dag er der flyttet ca.500 meget ortodokse jødiske bosættere  til byens centrum under konstant beskyttelse af flere tusinde israelske soldater .Vi vil måske få mulighed for at være sammen med TIPH en international fredsbevarende styrke ,en muslimsk familie og en repræsentant for jødiske bosættere og se museet og naturligvis Makpelas Hule. Til sidst vil vi besøge Hebron glas og keramikfabrik og partisantørklædefabrikken Hirbawi Kafiyya.

Dag 7 / Onsdag den 5.10
Jerusalem med Tempelpladsen, Knesset-Yad Vashem.

Vi indleder morgenen i Jerusalem med besøg på muslimernes hellige Tempelplads med Al-Aksa- og Klippemoskeen. Så gæster vi det israelsk parlament Knesset med de smukke Chagalls gobliner – ser Yad Vashem mindemuseet for de mange millioner jøder, der omkom under 2.Verdenskrig. Dagen slutter med betagende udsigt fra Oliebjerget og gåtur ned ad bjerget til Getsemane Have.
Overnatning på Lutheran Guesthouse ved Jaffa Gate i den gamle bydel.

Dag 8 / Torsdag den 6.10
Jerusalem.

Vi besøger det berømte Machnme Yehuda market og det ortodokse jødiske kvarter Mea Shearim -går fra Løveporten på Via Dolorosa: smertens vej til Gravkirken, hvor traditionen hævder at Jesus blev henrettet og slutter ved Grædemuren, hvor mange jøder søger til, da sabaten indledes om eftermiddagen.

Dag 9 / Fredag den 7.10
Fridag.

Vi har fælles afslutningsmiddag på det berømte American Colony Hotel, som i sin tid var hovedsæde for de svenske religiøse udvandrere, skildret af forfatteren Selma Lagerløft og filmatiseret af Bille August  i filmen ”Jerusalem”.

Dag 10 / Lørdag den 8.10 + søndag den 9.10 
Millionbyen Tel Aviv, landsbyen Fredens Oase og hjemrejse.

Efter morgenmaden kører vi til i millionbyen Tel Aviv, som har været kåret som Europas hotteste motropol ved Middelhavet. – byrundtur og lidt på egen hånd. V i slutter vor begivenhedsrige rejse i den nærliggende landsby Fredens Oase . Som noget helt enestående bor her både jøder, muslimer, kristne , og som også arbejder på fred og forsoning. Vi ser landsbyen og hører om dens spændende historie og deres arbejde Her spiser vi sent aftensmad, inden vi lidt over midnat begiver os til lufthavnen og flyver hjem.

Praktisk


Klima i oktober 20-25 grader.
Pas skal være gyldigt mindst seks måneder efter hjemkomst.
Ændringer i programmet kan forekomme pga. lokale forhold – se Udenrigsministeriets rejsevejledning,
Rejseleder Claus Helsbøl, tidligere præst på Rømø, og som har mangeårig erfaring med rejser i Mellemøsten og valgmenighedspræst Lene Graarup, Vrå
Dansk-talende guide medvirker i Israel, mens  hovedsagelig engelsk-talende guide medvirker i Det palæstinensiske Selvstyreområde.

Pris for opholdet på Vrå Højskole:
Pris pr. person: kr. 4.300
Enkeltværelsestillæg for højskolen: kr. 500

Pris for turen til Israel / Palæstina:
Dobbeltværelse kr. 14.281
Enkeltværelse kr. 17.011
(Priserne er inkl. alle udflugter, entreer og de middage som er angivet i program)

Samlet pris kr. 18.581
(Samlet pris for ophold på højskole + rejse med overnatning på dobbeltværelse)

Kursus-tilmelding

 

           

 israel kort