lerke web

Jeg ville hjem til mine danske rødder

Vrå Højskole blev et vendepunkt for Lerke, der er født af danske forældre, men opvokset på Gran Canaria.

19-årige Lerke Nielsen har levet det meste af sit liv på den spanske ferieø Gran Canaria. Hendes forældre flyttede dertil, da Lerke var baby, og hun har gået ti år i spansk folkeskole og to år i spansk gymnasium.

- Mit primære sprog har været spansk. Jeg taler spansk med mine to søstre og mine venner. Dansk talte jeg dengang kun med mine forældre og min familie.

Lerke og hendes familie bor i kystbyen Arguineguín. Der er her, Lerke gik i skole og i gymnasiet, mens hendes forældres restaurant ”Den Bette Kro” ligger i Puerto Rico. Hver sommer rejser familien hjem til Danmark - i hvert fald dem, der har lyst:

- Min far har altid sagt, at han vil bo under en palme. Så det er ikke hvert år, han tager med på sommerferie. Det gør jeg. Der har altid været noget i mig, der har været nysgerrig efter at lære Danmark bedre at kende.

Lerkes familie stammer fra nordjyske Hals. Hendes bedsteforældre og mange af hendes tanter, onkler, fætre og kusiner bor stadig i området. Hendes mor arbejder hver sommer som handicaphjælper i Nordjylland.

Det gjorde hun også i sommeren 2015, hvor Lerke var færdig med gymnasiet. Familien rejste sammen nordpå, og opholdet i Danmark kom for Lerkes vedkommende til at vare meget længere, end det plejede:

- Jeg var færdig i gymnasiet, og jeg viste ikke, hvad jeg skulle. Jeg havde lyst til at undersøge mine danske rødder, og så var det, vi kom til at snakke om at tage på højskole, husker Lerke.

Valget faldt på Vrå Højskole, og det har hun ikke fortrudt:

- Da jeg kom her, var jeg meget genert og indelukket. Det er jeg ikke længere. Jeg har fundet roen i mig selv og er blevet mere hel som menneske. På højskolen er det lidt ligesom om, at det danske og spanske samler sig i mig, siger Lerke og fortæller, at højskolens internationale atmosfære tiltaler hende:

- Der er plads til alle, og der er elever fra hele verden. Der bliver talt dansk, tysk, engelsk, arabisk og spansk. Det er lidt som på Gran Canaria. Folk er meget venlige og åbne.

Lerke er foreløbig blevet på højskolen i halvandet år. Det er langt længere tid, end hun oprindelig planlagde. Men tiden har på ingen måde været spildt:

- Et af mine store mål var at blive bedre til dansk, og det er lykkedes. Både på skrift og i tale. Dansk er i dag mit foretrukne sprog, og så har jeg oveni det lært at sy og i det hele taget udfolde mig kreativt. Noget, jeg slet ikke dyrkede før, siger Lerke.

Planen er nu, at hun fortsat skal forbedre sine danske sprogkundskaber, så hun med tiden kan tage en dansk videregående uddannelse:

- Engang drømte jeg om at blive stewardesse. Der gør jeg ikke længere. Nu vil jeg have noget med mennesker at gøre. Jeg vil hjælpe og gøre en forskel. Det har højskolen lært mig.

Billedtekster:

Min tid på højskolen har givet mig lyst til at hjælpe andre mennesker.
Jeg har to søstre. Den yngste er snart færdig med gymnasiet på Gran Canaria. Jeg tror også, hun kunne finde på at tage på højskole.

Faktaboks:

Vrå satser på spansk.

Vrå Højskole har et stort ønske om at få flere højskoleelever fra Spanien. Det kan både være børn af udenlandsdanskere – eller unge spaniere, der drømmer om at blive bedre til at tale og forstå dansk, eller vil studere i Danmark.
På samme måde får danske gymnasieelever den kommende sommer mulighed for at forbedre deres spanske sprogfærdigheder, når højskolen er vært ved en særlig 14 dages sprogcamp.
Du kan allerede nu skrive spansk med Vrå. Nemlig på skolens Twitter: vraa_hojskole.