Populismen

Af Søren Ottzen

Lars Løkke Rasmussen advarede blandt andet imod populismen i den tyske Bundestag, da han søndag talte i anledning af den tyske mindedag ”Volkstrauertag”. Vi har mere end nogensinde brug for et stærkt Europa, sagde han på dagen, hvor mange tænkte på franskmændene, og tyskerne tænkte på de forfærdelige krige, populismen har skabt.

Lars Løkke var da godt nok oppe på den helt store klinge her, så ikke et ord om hans eget politiske bagland. For nylig kaldte hans politiske leder af Folketinget det samme Europa for ”en rotterede”. Og hvad skete der? Samtlige, eller næsten samtlige politiske kommentatorer var på dagen, hvor Pia Kjærsgård skulle forklare sig, optaget af at slikke sårene efter deres fejlslagne beregninger og udtalelser om det amerikanske valg, så kun få bemærkede det. Folketingets præsidium stillede sig tilfredse med at ”nu er det uddebatteret”. Pia Kjærsgård og hendes parti var endnu en gang sluppet godt fra en populistisk udbasunering.

2. næstformand Kristian Pihl Lorentzen (V) sagde ganske vist: ”Det var ikke et ordvalg, jeg ville vælge, og det er stadigvæk gældende. Men nu har vi haft en god intern drøftelse, og det er det,” siger han.

Nå, var det det? – kan jeg så bare sige. Jeg kan rette ind efter Folketingets præsidium og acceptere, at populistiske udsagn bare bliver dysset ned og dermed skaber grobund for mere populisme. Eller jeg kan blive ved med at sige, at det er fuldstændigt uacceptabelt, at noget sådant sker fra mit Folketings højeste embede.

      

Lars Løkke og det øvrige Folketing kunne tage at se på Dansk Folkepartis historie og begræde, at de ikke gjorde det mere klart, at man tog større afstand fra populistiske udtalelser for længe siden. ”Flygtninge skal bare smides ud fra en flyvemaskine over deres hjemland,” sagde et af DFs medlemmer (vistnok Peter Skårup) til nutidens Martin Henriksen fra DF, der vil bedøve afviste asylansøgere. Der har Folketingets medlemmer populisme, som de kunne have gjort noget ved.

Sameksistensen med Sverige og Tyskland er i knæ på grund af disse populister. Når man hører på besværlighederne ved vores grænser (på grund af populisterne) fra virksomheder, der deler medarbejdere og handel, så må det stoppe et sted.

Populisterne bildte os også ind, at ”vi da sagtens kan komme ind i Europol,” selvom vi sagde nej til at tage det sure med det søde.  Tror Folketinget stadig ikke, at det betyder noget ude i Europa, at disse mennesker er regeringens parlamentariske grundlag. Vi lukker øjnene for et europæisk problem ved at hytte vores eget skind. Partiet, der har sjusket, fusket eller svindlet med EU-midler, er Folketingets grundlag for den nuværende regering! Man er slyngveninder med populister for magtens skyld!

Når man klapper broerne op på ”Slotholmen”, så er det rigtigt, at det er svært for Folketingets medlemmer at se, hvad der vil ske ved et valg netop nu. Meningsmålinger kan man ikke bruge til noget, og de såkaldte politiske kommentatorer tager fejl den ene gang efter den anden.

        

Landets Socialdemokrati flirtede med DF på deres kongres og er dermed også på gyngende grund. Politikerleden blomstrer i befolkningen, og hvad sker der så ved et valg? Men politikerlede løses ikke ved, at man laver en finanslov med halvdelen af folketinget, giver LA en luns, der hedder ned med vægtafgiften, og så giver Dansk Folkeparti deres nemme løsninger på et kompliceret problem.

Populisme skal bekæmpes med holdninger, der bunder i en samfundsmodel, der både er tilbageskuende i form af en ide og fremadskuende i form af, at partierne er klar til at indgå et kompromis, baseret på politisk demokratisk samtale. Det sker ikke ved finanslovsforhandlingerne lige nu.

Tegneren i Nordjyske Stiftstidende, Julius, gør det ofte fantastisk. På samme sider i bladet er en tegneserie ”Statsministeren”, som også ofte er fremragende. I en stribe råber Statsministeren fra balkonen ned til folket: ”Befolkningen er fuldstændigt ude af trit med regeringen.” Hertil svarer folket: ”Nej, det er regeringen, der er fuldstændig ude af trit med folket.” Den er godt nok et par år gammel, men hvor er den dog aktuel.

Vi skal og må bekæmpe populisme, der hvor vi kan. Men vi skal ikke kun bede andre om at gøre det og så sige skål. Vi må alle sammen gå med, også selvom det kan gøre ondt. Og også selvom det udløser et valg.